0
Wereldwijde wake tegen Chinees geweld in Tibet , 8 februari

In Nederland: 8 februari van 17:00-19:00 uur op de Dam in Amsterdam

Tibet groepen wereldwijd houden op woensdag 8 februari een wake uit solidariteit met het Tibetaanse volk. In Amsterdam, Tilburg en Breda komen Tibetanen en Tibet supporters samen om de slachtoffers van de zelfverbrandingen te herdenken en aandacht te vragen voor het toenemende Chinese geweld tegen ongewapende Tibetanen.

De International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap houden op de Dam in Amsterdam een wake waarbij honderd Tibetanen en supporters samenkomen en kaarsen aansteken voor een boeddhistisch altaar.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet Europe: ‘We vragen de Nederlandse regering om bij de Chinese regering aan te dringen op de terugtrekking van de veiligheidstroepen rond de kloosters en te stoppen met het gebruik van geweld.‘

Door de toenemende repressie en mensenrechtenschendingen van de Chinese veiligheidstroepen is het aantal protesten in Tibet de afgelopen maand toegenomen. Op 24 januari heeft de Chinese politie het vuur geopend op ongewapende Tibetaanse demonstranten en zes mensen gedood. Onderzoekers en journalisten worden in Tibet niet meer toegelaten; de regio is hermetisch afgesloten.

In januari hebben vier Tibetanen, als een extreme daad van wanhoop, zichzelf in brand gestoken. Zij riepen hierbij op tot de terugkeer van de Dalai Lama en vrijheid voor Tibet. Sinds 2009 hebben er in totaal zeventien zelfverbrandingen plaatsgevonden in Tibet.

De international Campaign for Tibet-Europe, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse Gemeenschap vragen Westerse democratieën om een publieke verklaring uit te brengen tijdens de EU-China top van 14 februari in Peking, en bij de Chinese regering aan te dringen op:

1. het stoppen met geweld tegen ongewapende Tibetanen.
2. terugtrekken van de veiligheidstroepen rond de kloosters.
3. toelaten van internationale onderzoekers in Tibet.
4. hervatten van de dialoog tussen de Chinese regering en de afgevaardigden van de Dalai Lama.

Tibetan Community
Tibetan community is a non-profit organisation, with the main goal to save Tibetan unique culture and environment. We also hope to help Tibetans in Tibet through continuing education, health care and social awareness to resolve the hardships of Tibetan"s in need.
Your Name Email Website